Vind je een gezond binnenklimaat belangrijk? Goed zo, want een gezond binnenklimaat is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt ervoor dat je je comfortabeler kunt voelen thuis. Echter kan dit bij sommige uitlopen op een dure energierekening. In deze blog gaan wij het hebben over de invloed van het weer op je energieverbruik, hoe je hier efficiënt mee om moet gaan en wat de kracht is van airconditioning.
Hoe weersomstandigheden invloed hebben op je energieverbruik
Het weer heeft een grote invloed op ons energieverbruik vanwege de behoefte om verwarming of koeling aan te zetten, vooral bij extreme weersomstandigheden, zodat wij het binnenshuis comfortabel hebben. En daar geef ik je ook geen ongelijk in!
In de zomer staat de airconditioner of ventilator op volle toeren te draaien om het binnenklimaat comfortabel te houden. Hoe warmer het buiten is, hoe meer kracht er nodig is om het binnenklimaat comfortabel te houden. Dit heeft erg veel invloed op je energieverbruik, vooral als je huis niet goed geïsoleerd is. Terwijl wij in de zomer snakken naar verkoeling vinden wij die warmte weer erg prettig tijdens de winter en zetten wij wat vaker de verwarming aan. Vooral oude verwarmingssystemen die niet efficiënt werken hebben veel invloed op jouw energieverbruik, evenals slechte isolatie of tocht. Deze zorgen ervoor dat warme lucht ontsnapt en het systeem meer kracht moet leveren voor een comfortabel binnenklimaat. Het is dan ook niet gek dat de winter het seizoen is waar het energieverbruik het hoogst is. Dit heeft te maken met dat wij voor het verwarmen veel gas en/of elektriciteit nodig hebben, waarbij verkoelen enkel elektriciteit nodig is.
Belang van het goed beheren van de binnentemperatuur
Door goed te letten op je binnentemperatuur, kun je zorgen voor zowel een comfortabel als een energie-efficiënt binnenklimaat. De temperatuur in jouw woning heeft een directe invloed op hoeveel energie je verbruikt om het binnenklimaat comfortabel te houden. Daarnaast kan ook goede isolatie hieraan bijdragen. Door efficiënt om te gaan met je energieverbruik, verlaagt het energieverbruik, wat kostenbesparend is op je energierekening. Hieronder geven wij een aantal tips om energie-efficiënt aan de slag te gaan in de winter en de zomer.
In de winter besparen
Allereerst is het verstandig om je temperatuur ‘s nachts met een graad te verlagen naar bijvoorbeeld 16-18°C. Als je slaapt, hoeft de verwarming niet aan en anders zou een extra deken ook kunnen voldoen voor een comfortabele nachtrust. Bij sommige thermostaten is dit ook in te stellen met vooraf ingestelde tijden. Zo voorkom je dat de verwarming aangaat als je gaat slapen of niet thuis bent. Daarnaast is het ook totaal niet nodig om je thermostaat op een zeer hoge temperatuur te zetten, zoals 23-24°C. Het wordt juist aangeraden om je thermostaat tussen de 19 en 21°C te zetten.
In de zomer besparen
In de zomer kun je besparen door de temperatuur van je thermostaat uit te zetten of je airco op een iets hogere temperatuur in te stellen, zodat je niet te veel energie verbruikt. Om het voor jezelf comfortabel te maken, wordt het ook afgeraden om veel koele dranken te nemen, aangezien deze in eerste instantie wel comfortabel zijn, maar vervolgens ervoor zorgen dat je lichaam als tegenreactie begint op te warmen. Thee of koffie zou hiervoor een prima alternatief kunnen zijn. Ook is het verstandig om op momenten dat de zon aanwezig is, je ramen dicht en gordijnen gesloten te houden. Hierdoor komt er geen warmte van buiten naar binnen. Waar de ramen en gordijnen gesloten zijn overdag, kunnen deze weer open in de late avonden, want dan is het buitenklimaat kouder, waardoor je je binnentemperatuur kunt verlagen. Tot slot is het verstandig om te zorgen voor een goede luchtcirculatie door ventilatoren te gebruiken.
Airconditioners maken het verschil
Waar een ventilator alleen kan verkoelen en een verwarming alleen kan verwarmen, kan een airconditioner beide uitvoeren. Dit maakt het een veelzijdig apparaat voor het reguleren van het binnenklimaat. Airco’s verlagen de temperatuur door de warme lucht in de ruimte op te zuigen, door middel van een koelmiddel de lucht koel te maken en vervolgens weer uit te blazen. Sommige airco’s zuigen alleen de warme lucht op en sturen dit naar buiten. Het verwarmingsproces is precies het tegenovergestelde van het verkoelingsproces. Om de temperatuur te verhogen, maken moderne airconditioners gebruik van een warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht opzuigt en deze vervolgens in jouw woning uitblaast.
Een airconditioner energie-efficiënt gebruiken
Over het algemeen zijn airco’s al energiebesparend, maar net als bij de meeste apparaten kunnen ook airco’s veel onnodige energie verbruiken als deze niet goed worden gebruikt. Zo raden we het aan om een timer in te stellen op je airco. De meeste airco’s beschikken over deze functie. Hiermee kan deze aangezet worden wanneer je thuis bent. Daarnaast beschikken de meeste airco’s ook over een energiebesparingsmodus, die de koelcapaciteit aanpast aan wat er daadwerkelijk nodig is. Hierdoor verlaagt de temperatuur minder snel en bespaar je energie. Tot slot zijn er ook slimme thermostaten en sensoren waarmee je efficiënt het binnenklimaat kunt beheren. Deze bepalen hoe krachtig de airconditioning aan moet staan, afhankelijk van de gewenste binnentemperatuur en de buitentemperatuur.